Een paar weken terug kwam ik een artikel tegen over het feit dat de consument misvormde groente en fruit massaal laat liggen. Voedselverspilling zou de verantwoordelijkheid zijn van de consument omdat we veel te kieskeurig zijn. We laten rechte bananen liggen en van een tomaat die niet helemaal rond is denken we dat hij niet te eten is. De eigenlijke reden waarom we de misvormde groente en fruit laten liggen ligt echter niet bij de consument.
We worden door de grote supermarkten alleen nog maar geconfronteerd met de perfectie van groente en fruit dat we niet meer beter weten of we kopen de perfectie, terwijl deze misschien helemaal niet zo lekker is als de imperfecte versie. Volgens de Daily Mail, die de tegenreactie gaf op de schuld van de consument, is het hypocriet en ontzettend manipulatief. Als het cliënteel de imperfecte
teelt links laat liggen, is dat omdat we al decennia lang getraind
worden om het te verstoten. Generatie na generatie worden we aangespoord
om te geloven dat voeding niet lekker kan smaken tenzij het de perfecte
vorm en kleur heeft.
Ik heb de proef op de som genomen en heb een klein onderzoekje gedaan bij mij thuis. Elke keer als er nieuwe groenten in de koelkast lagen heb ik eens even gekeken of het nu perfect was of dat er misschien toch een vierkante tomaat tussen lag, maar nee, alles was perfect. Ik ben eens in de supermarkt gaan kijken naar de verschillende groentes en fruit en inderdaad, geen imperfect paprikaatje te vinden. Ik kwam erachter dat de boeren bij de oogst van hun groente en fruit vaak al de helft(!!!) moeten dumpen omdat deze niet voldoet aan de standaarden van de supermarkten. Niet aan de standaarden van de consument. Want zeg nou zelf, misschien is die vierkante tomaat wel veel lekkerder en sappiger dan de lege perfectie van de ronde tomaat!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten